Ni av ti minstepensjonister er fortsatt kvinner, og de har en pensjon som utgjør om lag 185 000 kroner i året. Det må vi gjøre noe med, sier Cecilie E. Drechsler.

Etter pensjonsreformen teller hvert år man er i arbeid. Kvinner kommer ofte dårligere ut av flere grunner. De tjener fortsatt mindre enn menn, flere arbeider deltid eller velger å være hjemme lengre enn seks år med barn. Det gir dårligere pensjon.

– Menn har hatt en mer planmessig tilnærming til pensjon. Hvorfor skal ikke vi også ta de nødvendige grepene, spør advokat Cecilie E. Drechsler i Advokatfirmaet Drechsler AS.

Se til Danmark

Hun mener mange har en overdreven tro på at Folketrygden skal redde økonomien som pensjonist. Skal man bli en vinner i Folketrygden må man begynne å jobbe når man er 20 år og stå i jobb til man er 70 år. For Cecilie var tre  års botid i Danmark  en vekker når det gjelder planlegging av en økonomisk fremtid. Tre år i Danmark viste henne forskjellene i Norden.

– Vet du hva dansker og svensker gir  i dåpsgave? De gir pensjonssparekonto og medlemskap i det som tilsvarer BBL, hvor barna med lang ansiennitet får forkjøpsrett til bolig. Og jeg – jeg ga som de fleste nordmenn sølvskje til mine døtre. Det var en vekker for meg.

Finansministerposten

Det er i alderen 18-30 år vi treffer de viktigste økonomiske beslutningene.

– Vi har oppnådd masse på likestillingsfronten. Men når det kommer til sparing og sikring er vi for dårlige. Vi treffer en rekke valg når vi er unge og i etableringssfasen. Det er summen av flere dårlige valg som fører til at mange kvinner ikke makter å etablere en økonomisk beredskap i det lange løp. Mange overlater nok finansministerposten i familien til mannen, forteller Drechsler.

En undersøkelse Respons analyse har gjort for SpareBank 1 Nord-Norge viser at kvinner i større grad er usikre på pensjon som tema, og hva som påvirker økonomien som pensjonist. To av tre kvinner vet ikke hvor mye arbeidsgiver sparer for dem i pensjon, mens bare 43 % av mennene oppgir det samme. Kvinner sparer også i mindre grad selv til pensjon, enn det menn gjør.

– Langt flere kvinner mener mangel på informasjon og kunnskap bidrar til at de ikke sparer selv til pensjon. Til alle dem har jeg tre råd: Sett deg inn i hvor mye du vil få i pensjon, finn ut om du vil spare mer selv for å få det mer romslig og husk å starte pensjonssparing i tide. Er du usikker er det bedre å be om råd, enn å utsette avgjørelsen, sier pensjonsekspert Ole Jørgen Ørjavik i SpareBank 1 Nord-Norge.

Les også: Slik sparer du når renta er lav

Risikoavers

Cecilie Drechsler jobber som advokat innen familierett og arv. Hun møter jevnlig kvinner som må ta oppgjør med valgene de har tatt.

– Min erfaring er at kvinner sparer mindre og dårligere enn menn. Tabloid sagt har vi risikoavers, og får ikke avkastning på sparingen. Som advokat møter jeg hver uke par som ser konsekvensene, 20 år etter at valgene ble tatt, forteller hun.

Drechsler peker på at kvinner gjennomgående tar mindre risiko enn menn, og derfor ender opp med dårligere spareformer. Med dagens rentenivå taper du kjøpekraft om du sparer på konto.

– Gjennomgående ser jeg et tydelig mønster hvor kvinnene ikke er sikret. De bør våkne opp fra tornerosesøvnen, for de drømmene de har blir ikke virkelige uten at de tar grep, påpeker Drechsler.

Starte tidlig

Tradisjonelt sparer kvinner til reiser og forbruk, mens menn sparer i aksjer, hus, bil og båt. Kvinner oppgir i større grad enn menn at de ønsker å unne seg litt hverdagsluksus som pensjonister, og at det er viktig for dem å ha råd til å gi gaver og penger til familien.

– Vi kan være opptatt av klær og interiør, men samtidig ta smart økonomiske valg. Og det går an å sikre seg, selv om du ikke har høy lønn. Det gjelder bare å spare smart og å begynne tidlig, påpeker Drechsler.

Sparer du for eksempel 1100 kroner månedlig på en pensjonskonto fra du er 20 år får du 5,2 millioner kroner ekstra til pensjon. Da har du spart 564 000 kroner fra egen lomme, mens resten er gevinst. Skal du få samme beløp når du starter som 50-åring må du spare 5 000 kroner i måneden.

Verdien av å være hjemme

I et forhold mener hun begge parter bør sørge for kloke, økonomiske valg som også sikrer kvinnen. For eksempel vil kvinner som er hjemme lenge med barn bli pensjonstapere, siden hvert år i arbeid teller med i pensjonsopptjening.

– Ubetalt omsorgsarbeid gjøres ikke relevant ved pensjon og oppløsning av et økonomisk fellesskap, uansett om årsaken er dødsfall, ekteskapsbrudd eller samlivsbrudd.  Jeg mener at det er fellesskapets ansvar å legge til rette for at økonomisk likestilling blir et reelt valg.  Kvinner må også ta tilbake kontrollen over sin egen økonomi og involvere seg i spørsmål som har stor velferdsmessig betydning for dem, påpeker Drechsler.

– Selv var jeg hjemme i tre år med barna, men da sørget vi for å sette av penger til pensjon for å kompensere. For familien var det en viktig verdi, som ikke skal straffe seg økonomisk. Da må man særlig sette av penger til pensjon, for det får den som arbeider automatisk.

Unngå fellene

Hennes beste råd er at par sammen går gjennom de økonomiske fellene, og sikrer begge parters framtid.

– Alle par bør sette seg ned og tenke gjennom: Hvordan kan vi sikre oss? Ingen er helt like, derfor er det ikke ett råd som treffer alle. Mange tenker at det å sikre seg ved et brudd eller arv ikke gjelder dem. Å ta vare på hverandres rettigheter og sikre god økonomi for begge parter er et tegn på at forholdet er godt, påpeker Drechsler.

Går du i de økonomiske kvinnefellene?

  • Sparefella: Sparer mindre og dårligere enn menn
  • Boligfella: Sikrer ikke eierskap i egen bolig
  • Yrkesfella: Snittlønnen til kvinner er lavere enn for menn og en av tre kvinner jobber deltid.
  • Permisjonsfella: Hvert år i arbeid teller. Er du hjemme lenge med barn påvirker det din pensjon.

Les også: Slik sparer du best til pensjon etter alder.

Lurer du på hvor mye du bør spare til pensjon? Sjekk hva andre på din alder sparer på snn.no